Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

SKAM: ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 

Το Skam(στα ελληνικά Ντροπή) είναι μια Νορβηγική εφηβική σειρά που ξεκίνησε το 2015 μέσω διαδικτύου. Από τότε 7 άλλες χώρες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους προσαρμογές στην σειρά. Συγκεκριμένα, πέρα από το πρωτότυπο Skam, υπάρχει το Skam Italy, το Skam France, το Druck (γερμανικό), Skam Netherland το Skam Espana, το wtFOCK(Skam Belgium) και το το Skam Austin. Σύντομα έρχεται και το Βρετανικό.
Σε κάθε σεζόν εστιάζουμε στην καθημερινότητα ενός μαθητή με κεντρικά θέματα τις σχέσεις ερωτικές και φιλικές κατά κύριο λόγο, την σεξουαλικότητα (με μια ολόκληρη σεζόν να αφιερώνεται πλήρως σε αυτό το θέμα), τα θέματα ψυχικής υγείας, την σεξουαλική παρενόχληση και την θρησκεία.
Όλα τα skam έχουν πολύ σύγχρονη φωτογραφία, εξαιρετική μουσική και άψογους ηθοποιούς.  Έχω παρακολουθήσει το αυθεντικό και έπειτα το Γαλλικό και το Ιταλικό.Το αυθεντικό το βρήκα αρκετά μέτριο και ωμό για τα γούστα μου. Το skam France είναι αξιοπρεπές με πολύ καλούς ηθοποιούς και αυτό αλλά επειδή έχει 2 επεισόδια λιγότερα από το Ιταλικό το σενάριο χάνει κάπως την αληθοφάνεια του παραλείποντας στιγμές που έδεναν την πλοκή. Το Skam Italy ξεχωρίζει σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην ιστορία του gay ζευγαριού. Όσο για τα άλλα οι μαθητές είναι κάπως πιο μικροί σε ηλικία και έχουν πιο εφηβικό χαρακτήρα, αν και τα θέματα δεν αλλάζουν. Οπότε για ένα πιο ενήλικο κοινό το Ιταλικό και το Γαλλικό skam είναι η καλύτερη επιλογή.

Στην δεύτερη σεζόν του Skam Italia πρωταγωνιστής είναι ο Martino, ο οποίος μας είχε συστηθεί ως χαρακτήρας από την πρώτη σεζόν, ζει με την μητέρα του η οποία περνάει μια αρκετά δύσκολη φάση μετά το διαζύγιο της με τον πατέρα του Martin. Σε μια συνάντηση για την λειτουργία της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου γνωρίζει το Nicollo και από την πρώτη στιγμή φαίνεται να υπάρχει έντονη έλξη μεταξύ τους. Η πλοκή θα έλεγε κανείς ότι είναι αρκετά τετριμμένη αλλά η απόδοση είναι αυτή που σε κερδίζει.


Αντίστοιχα η gay ιστορία εκτυλίσσεται στην 3η σεζόν του Skam France και του Druck. Οι άλλες εκδοχές της σειρά δεν έχουν φτάσει ακόμα σε αυτήν την ιστορία, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου